Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Hos Sanna i Surahammar.

Direktlänk 0 Kommentarer
Hejhej, ännu en inspirerande resa...
Susanna Gröning i Surahammar fick idén att söka "Skapande skola projekt" från Elisabet Lagermans artikel i Slöjdforum. Ibland tar det lång tid för en idé att bli verklighet men nu har vi genomfört två dagar i digital anda. Jag klev helt enkelt in i Sannas slöjdundervisning och visade och berättade om slöjdlexikonet för eleverna. Sen slöjdade vi loss och testade olika beskrivningar.
Slöjdsalen på Hammarskolan var mysig och i härlig "retrostil" men hade mer att önska när det gällde IT. Just nu byggs det för fullt och i Maj 2011 väntas den nya skolan med nya slöjdsalar stå klar. Då kommer det att finnas fast kanon i taket och datorer tillgängliga för eleverna. All den kunskap som ryms i en slöjdlärares huvud blir då tillgänglig även via datorn som gärna visar om och om, gång på gång, samma moment utan att tröttna. För det är just precis i det ögonblick som eleven exempelvis ska maska av sin stickning som motivationen att lära sig hur man maskar av finns.
En underbar kommentar från eleverna var -Men vad ska Sanna göra då?
Det viktigaste svaret är att datorn inte kan berömma och uppmuntra eleven. Men det handlar ju om att lärare och elev ska få tid att prata om processen och diskutera elevens projekt istället för att läraren ska visa, visa, visa.
Här följer lite härliga bilder från salen som på kvällen fick besök av ett gäng slöjdlärare som vi passade på att hålla en fortbildningskväll för.
Tack Sanna och Stefan för ett par slöjdiga dagar i Surahammar.

Första klassen tovade Freesbis på gamla CD, vi avslutade lektionen med att se vem som kunde kasta längst. Utomhus!
Här har vi Sanna i full gång med att markera ute en "Ölandsbro" på jeansbenet. Tyvärr hann inte beskrivningen bli helt klar så eleverna fick vara med och testa bästa sättet att rita vinklarna på. Film kommer inom kort... men resten av beskrivningen är redan inlagd i Sy.

Den avklippta jeansfållen blev ett pannband?

Några hann dekorera sin jeanskruka.


Full fart i salen, det var många jeansben som fick ett nytt liv som krukor/påsar.

En del snappade direkt upp att det gick fortare att "fråga datorn" och la beslag på en laptop.
Ett glatt gäng slöjlärare från Surahammar och Västerås kom på kvällen. Vi testade att sy en Lillväska.
Här har vi några stolta 8:or med sina Lillväskor, de passar till alla som vill hålla reda på sin mobil, pass, kort mm.

« Äldre Start Nyare »