Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Fullt hus på fortbidningsdagen i Lund!

Direktlänk 0 Kommentarer
Aldrig kunde vi (Lärarförbundets slöjdgrupp i Lomma-Lund) väl drömma om att vi skulle bli så många, nästan 200!?! slöjdlärare samlades i Måndags på Lerbäckskolan i Lund.
Vi hade bjudit in Peter Hasselskog från Göteborg för att tala om den nya kursplanen i slöjd på förmiddagen, under eftermiddagen var det diskussion i grupper samt besök hos utställande företag.

Nu är vi väl rustade för att fortsätta arbetet med att "ta till oss" det nya.
Peter lovade att vi skulle få tillgång till hans anteckningar och dem finner du här:
Peters antekningar till dagen.

Tusen tack Peter! Du är en värdefull person för skolslöjden, du har förmågan att dela med dig av all din kunskap på trevligt och begripligt sätt.

Här förklarar Peter skillnaden mellan "den gamla" Slöjdprocessen och "nya" Arbetsprocessen i kursplan 2011
Det är en häftig känsla att sitta tillsammans med 194 personer och känna att, alla som är här vill slöjd!
Tekniken på Lebäckskolan var bra, men strax efter att Peter hade börjat prata fick jag ett SMS från Anna. - Be honom knäppa upp skjortan !?! VA? Det var inte riktigt så illa som det kan verka... mikrofonen dansade mot en av skjortknapparna och gav ett irriterande klickljud :-)
Birgitta Benkel som är chef på textilhuset Swelogent kom och berättade om sitt arbete för att få fram så ekologiska och bra produkter som möjligt. 1999 när jag började filma virkning hittade jag ett ekologiskt garn som var så fantastiskt skönt att virka med. Jag tänkte att bara för att jag är miljömedveten och värnar om ekologiskt textil så kan det ju inte bara vara det som gör garnet så bra att virka av. Hemligheten låg i att garnet är Z-spunnet. Swelogent tog hem garnet som endast finns i oblekt och brunt, ej jättepoppis i skolan. Då hittade vi ett likadant garn som var konventionellt framställt i många färger, det heter Sunny och är kanon att virka med men inte ekologiskt....  NU äntligen har Birgitta fått fram det ekologiska garnet, miljövänligt färgat! Allt tar sin tid, det gäller att vara uthållig. Så nu kan vi virka färgsprakande hattar med gott samvete, hatten du ser i förgrunden kommer som steg-för stegbeskrivning i Virka inom kort.


« Äldre Start Nyare »