Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Slöjdsemester på Gotland

Direktlänk 1 Kommentarer
Jag blev inviterad till en liten minisemester på Gotland över helgen och det kunde jag givetvis inte motstå. Första gången jag var på Gotland var jag inbjuden till Solbergaskolan för att hålla ett tvådagars seminarium för slöjdlärarna där. När jag skulle hem igen fick jag en timme över innan taxin skulle komma. En av lärarna tipsade mig om att gå runt ringmuren, det skulle ta precis en timma. Det var en såndär riktigt solig och vacker oktoberdag som gör en lycklig. Jag minns att jag tänkte: Detta var första gången på Gotland, men inte den sista!

I augusti 2009 fick jag chansen att följa med döttrarna och deras vänner till Medeltidsveckan. Jag hann en hel del mer än att bara "leka medeltid", och när jag åkte hem tänkte jag:  Hit kommer jag att återvända...

Augusti 2011
SidenGården i Vall ligger strax söder om Visby. Jag blev naturligtvis nyfiken när jag fick höra talas om det och åkte dit. Det var fina tyger utställda och en äkta Jaquardvävstol höll på att trimmas in.

Jaquardvävstolen är uppkallad efter uppfinnaren Joseph Jaquard. Maskineriet, som ni kan se sticka upp genom taket på bilden nedan, styr de vita snörena - "harnesket" - som i sin tur är kopplat till varptrådarna. Mönstret styrs av långa kedjor med hålkort. Vävstolen på bilden nedan är från 1860 (du kan klicka på bilderna för att se dem i större format).

Jaqards vävmecanique är "ur-modern" till dagens datorer.

På SidenGården fanns till och med kungen. Inte uppstoppad men väl uppvävd!

Ulla Cyrus-Zetterströms unilka samling av Franska handvävda 1700-tals sidentyger är donerade till Sidencompaniet och visas här.

Här är vävningen på gång. Ännu så länge är det bara vanlig tuskaft men förhoppningsvis kommer vävstolen igång på riktigt.
På SidenGården visades även ett fint bildspel om sidenproduktion och historik. Men tyvärr var lokalerna så undermåliga att min vän som var med fick andnöd av den dåliga luften... Helt spontant kan jag tycka att eftersom siden är vår absolut exklusivaste textilfiber hade jag gärna sett utställningen i ett något värdigare hus än en gammal ladugård. Inte utan att man önskar att någon rik stiftelse eller dylikt kunde stötta dessa entusiaster med nya lokaler...


Jag kan ju inte åka till Gotland utan att få träffa Gunilla Östbom. Gunilla är medförfattare i Slöjdlexikonets del om Nunotovning.
Så här mysigt ligger Ullrum i Rute.
Ullrum är en butik av den typen där man går in och vill säga: "En av varje, tack!"

Så läcker! En nunotovad jacka med myror!?!
Och här står Nilla och jag utanför hennes härliga hus...

...med utsikt över får och höns.

Jag måste givetvis gå in och klappa lite på de härliga "fällarna".


Åtta höns är gårdens tillökning denna sommar. Så vackra! Jag fick lust att "brodera av dem".

Slöjdglada barn  
Virka och sticka kan man göra överallt. I vintras hittade jag min dotter Sara på Umeå bussstation, stickande i minus 20 grader C. (Bildbevis HÄR!) Men det går lika bra att handarbeta i högsommarhetta!

Här sitter David och virkar på den paradisiska stranden i Sanviken på Gotland.
Det blev först en liten gubbe med keps, och sen en större.
Jag lät David och hans kompisar testa vår nya film på youtube om "Vänskapsband" , och det gick bra att se den i mobilen. De lärde sig direkt och satte full fart på fingrarna.


Jag hade tagit med boken "Virka söta djur" av Petra Sundberg (2010) som inspiration, men den förutsätter att man kan virka. Det kan man antingen lära sig av kapitlet "Virka" i vårt Slöjdlexikon eller "live" av någon virkvan person som har massor av tålamod...

På färjan hem var det mysigt att ha lite virkning i gång...
...och hur lycklig ska inte Mamma bli när hon får ett armband med kärlek!?!


De var lite bilder från en helg på ett Gotland som smakade mer...



  1 Kommentarer :

Anneli skrev 11 augusti 2011 kl. 17:53

Hej, här kommer en hälsning från den underbara ön i havet! Även jag har varit på Sidenhuset i Vall i sommar och jag tycker att det var fantastiskt fint ordnat i ladugården. Kan förstå att om man har problem med dammallergi så är det en svår lokal men för oss gotlänningar är det helt naturligt att använda de hus som man har på gården. Tuss film om silke och siden var sevärd och kul att hon använder sin gotländska. Skall försöka åka dit med eleverna. Och, ja, mönstervävningen är igång nu i vävstolen! Hälsar Anneli

« Äldre Start Nyare »