Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Virkad hatt kan bli mössa!

Direktlänk 1 Kommentarer
Under produktionen av mitt första datoriserade slöjdprogram, @tt virka  1999, letade jag efter bästa tänkbara virkgarn. Samtidigt jobbade jag med lexikon-kapitlet om Textila Material och letade efter ekologiska garner;  inte helt lätt på den tiden. Det jag hittade och förälskade mig i var ett bomullsgarn från Peru, lagom tjockt och skönt att virka med. Det kom från Verner Frangs (numera Bergman/Rivera) ekologiska odlingar i Peru, och de hjälpte mig genom att skicka  fina fotografier på hur bomullen växte. Bland annat bilden nedan, som jag fäste på näthinnan och njöt av när jag satt och virkade med deras färgväxande bruna garn.
Tyvärr är brunt inte en jättepoppis färg bland mina elever, som inte känner samma fascination som jag över denna ädla vara.

När jag satt och testvirkade med Verner Frangs garn för att få fram ett fungerande hattmönster, tänkte jag i mitt stilla sinne:  "Nog är jag knäpp alltid, men är jag bara nördig, eller är garnet lättare att virka med bara för det är ekologistkt odlat?". Vid en närmare analys fann jag att garnet var Z-spunnet, och det är hemligheten med virkgarn. Är det spunnet i Z, spänner det sig när man virkar. Är det S-spunnet löser det istället upp sig och delar på sig.  S-spunnet garn känns ofta hopplöst att virka med, eftersom man inte får med sig hela garnet. Känns det igen?

Hatten blev så småningom klar, och nedan visas de ursprungliga, första bilderna på hatten.
Här är den första hatten som jag virkade av oblekt ekologiskt garn.Denna hatt är stickad i samma sorts z-spunna garn, men är inte ekologiskt. Det heter Sunny, och i denna hatt har jag lagt in en silvertråd i hattkanten.

Olof skulle på stort scoutläger, och ville ha namn på mössan. Jag klippte ut självhäftande papper och klistrade fast på mössan. Sen sprayade jag lätt med silverfärg över. När jag tog bort pappret stod det Olof .
Jag fick tjata ett tag på Birgitta Benkel på Textilhuset Swelogent innan hon tog in eko-garnet från Verner Frang i katalogen. Nu har hon lyckats få fram nya härliga färger på garnet som fått namnet Elias. Eftersom det inte gått att få verifierat ekologiskt färgat garn från Peru, så låter hon ett svenskt företag färga garnet så skonsamt som möjligt. På bilden syns hela den nya färgskalan. Imponerande, eller hur? Heja Swelogent!
Det har tagit ett tag att få med den virkade hatten i Slöjdlexikonet. Men nu är vi nästan i mål; vi väntar bara på att få de skriftliga instruktionerna snyggt satta i PDF-format, så att de enkelt går att skriva ut.

Istället för en massa bilder som man måste klicka sig fram igenom, har jag i steg för stegbeskrivningen för den virkade hatten valt att göra två instruktionsfilmer, som tydligt visar hur man gör. För att testa instruktionerna en extra gång, satt jag och virkade när vi hade kick-off på skolan i förra veckan. Medan rektor informerade oss lärare under några timmar, hann jag göra en ny mössa, denna gång utan brätte (se nedan).

Som tur är har jag en förstående rektor som vet att jag lyssnar mer uppmärksamt när jag har något för handen.
Den här hatten är virkad av Swelogents ekogan ELIAS. Suverän att ha med på resan och knöla ner i väskan när den inte behövs.  1 Kommentarer :

Unknown skrev 28 februari 2017 01:45

Så läcker den blåa hatten är! Har du mönster du vill dela med dig av?
Mvh Lisa'

« Äldre Start Nyare »