Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Årskröknika för 2014

Direktlänk 0 Kommentarer

Nu är det dags att förnya sitt abonnemang på Slöjdlexikon, först i kvarn får den snygga Slöjdkalendern. Har du inte redan fått ett mail med förfrågan om att förnya så kontakta oss.*Vill du också ha Slöjdlexikon – gör din beställning här.


 
Det har hänt mycket i Slöjdlexikon under 2014! Vi har fått ett stort material om Knyppling, med både lexikon och beskrivningar. I Färg har flera nya beskrivningar fyllts på och gjort att vi ändrade på strukturen i den kursen. Vi är också stolta över det omfattande materialet och lektionsplaneringen som finns i Växtfärga. 

Nytt för i år är även Slöjdkalendern som vi gjort av ett urval av alla de fina och inspirerande bilder som finns i Slöjdlexikon. Vill du också ha den? Se till att du är bland de första att förnya ditt abonnemang.Tack till er alla som hör av er med synpunkter, glada utrop och funderingar över Slöjdlexikon – tack vare er växer Slöjdlexikon! Tipsa gärna dina kollegor som ännu inte har hittat hit.

2014 växte Slöjdlexikon med följande:

Färg
 
Färga i burk

Vattenslöslig textilfärg/ Färga i burk
Små tygbitar går snabbt och lätt att färga i burk. Det är ett enkelt sätt att få prova tygfärgning utan tvättmaskin eller varma grytor.

Måla 

Vattenlöslig textilfärg/ Måla
Att måla på tyget är ytterligare ett sätt att dekorera på. Häll färgen i en burk och måla som vanligt med en pensel. Det passa alla åldrar och det är bara att måla på.

Spreja
Vattenlöslig textilfärg/ Spreja
Det räcker med en vanlig sprejflaska, vatten och tygtrycksfärg när man ska spreja tyg. Det är enkelt och blir häftiga mönster, där både den som sprejar och tyngdlagen är de som bestämmer.

Växtfärgning
Växtfärgning/ Växtfärgning
Naturen har många vackra färger att ge, bara man vet vilka växter man ska använda och hur. Här har vi samlat kunskap och vägledning till de som vill göra sin egen växtfärgningsdag: recept, steg-för-steg, packlista, lärartips med mera.

Stämplar
Tygtryck/ Stämplar
Rotfrukter, händer, fötter, täljda stämplar, köpe-stämplar… Vilken sorts stämpel man än trycker med så är tekniken den samma. Likaså är utmaningen samma: att komponera ett vackert mönster. I den här beskrivningen har vi några tips på hur trycket blir snyggt och skarpt.Knopar och Flätningar

Krusen Knopar har fått mycket nytt material och därmed även nytt namn: Knopar och Flätningar.

Introduktion till knyppling
Knyppellexikon/ Introduktion till knyppling
Vad är knyppling? Vad behöver man tänka på innan man sätter igång? Vad kan man egentligen knyppla? Vad har schack och jobba med datorer för likhet med knyppling? Ja, det och lite till får du veta här.
 
Historik om knyppling
Knyppellexikon/ Historik om knyppling
Knypplingens historia finns presenterad, med vackra exempel på exklusiva spetsar.
 
Redskap och garn
Knyppellexikon/ Redskap och garn
Det finns många varianter på både knyppelpinnar och dynor att fästa nålarna i. Två filmer presenterar redskap och garn som passar till knyppling.

Knyppling
Knyppellexikon/ Knyppling
Här finns fyra tydliga filmer grunderna om knyppling: förbered knypplingen, knypplingsmoment, knyppla samt hur man avslutar.

Traditionella spetsar
Knyppellexikon/ Traditionella spetsar
Ulla-Christina Skarby som har knypplat i många år har hunnit lära sig mycket och provat på många olika mönster. Här finns bilder på hennes alster och från hennes mönsterpärm att inspireras och imponeras av.

Inspiration och monteringsförslag
Knyppellexikon/ Inspiration och monteringsförlag
Här har vi samlat lite bilder som exempel på vad du kan välja att knyppla och hur du kan montera dina spetsar.
 
Skånsk knyppling
Knyppellexikon/ Skånsk knyppling
I Sverige finns provinsiella varianter av knyppling, var och en med sin särprägel och historia. I Slöjdlexikon har Therese Svensson sammanställt ett häfte om Skånsk knypplings historia.

Slalom - knyppla
Knyppla – beskrivningar/ Slalom – knyppla
Detta är en variant av en spets som kallas ”trappgränd”. Vi har låtit en lite grövre tråd slingra sig mellan trådar av lingarn 16/2.
En enkel spets att starta med och som går att variera mycket i färgval.

Stjärnan - knyppla
Knyppla – beskrivningar/ Stjärnan - knyppla
Detta är en variant av en spets som kallas ”udd och stad”. Liksom i de andra beskrivningarna i Knyppla finns här både mönster och skriftlig beskrivning för utskrift, utöver den tydliga filmen.

Ormen - knyppla
Knyppla – beskrivningar/ Ormen – knyppla
Ormen är lite knepig i början men sen går den lätt att knyppla. Detta mönster har vi fått rättighet att publicera av Gavia Lace.Sticka

Sticka runt

Sticklexikon/ Sticka runt
När man stickar runt kan man använda sig av olika hjälpmedel: rundsticka, strumpstickor och påtring. Här finns en presentation av hur man gör, samt film på den magiska öglan som kan användas när man vill sticka runt med en rundsticka.

Yogasocka
Mössor, vantar med mera/ Yogasocka
Har du provat yoga någon gång? I så fall vet du att det är svårt att ha strumpor på sig, men de här strumporna är perfekta! Tår och häl är fria och ser till att fästet mot mattan blir bra, men för övrigt är foten varm och skön.Sy
Bordstablett
Beskrivningar/ Bordstablett
Livet är en fest! Kom ihåg det och duka till fest ofta!
I den här beskrivningen är bordstabletten vändsydd med påpressbart volymvlieseline, det ger en snygg, vadderad bordstablett.

Fyrkantig grytlapp
Beskrivningar/ Fyrkantig grytlapp
Det här är en beskrivning på ett enkelt sätt att sy fyrkantiga grytlappar. Sätt färg på dem genom att spreja, trycka eller måla. Eller brodera. Ett par personliga grytlappar gör det ännu roligare att laga mat.
 
Knappkudde
Beskrivningar/ Knappkudde
Knappkudden fanns tidigare i kursen Brodera. Nu har vi flyttat in den i Sy, och passade samtidigt på att göra några ändringar i beskrivningen. En gammal favorit som är dags att lyfta fram helt enkelt.

Pärmomslag
Beskrivningar/ Pärmomslag
Det här kan bli återbruk på hög nivå:
En gammal pärm, ett återbrukat favorittyg och några sömmar. Vips har den pärmen fått ett nytt utseende och ett längre liv.

Vimplar
Beskrivningar/ Vimplar
De finns nästan överallt – vimplarna. Vajande lätt i vinden, som dekoration till kalas, eller som pynt i klassrummet. Var de än hänger så ger de en känsla av fest.
Här finns två beskrivningar att välja mellan: sicksackade vimplar och vändsydda vimplar.
Nu ser vi fram emot ett nytt spännande slöjdår – häng med!


Här finns allt nytt från 2014 presenterat för utskrift.

*Köpte du ditt abonnemang efter 1 oktober så gäller det tom februari 2016.
« Äldre Start Nyare »