Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Slöjdlexikon på hemslöjdens årsmöte

Direktlänk 1 Kommentarer
Förra veckan var det dags för Östra Skånes Hemslöjdsförenings årsmöte. De hade bjudit in mig, Mi, för att berätta om den digitala slöjdsalen: Slöjdlexikon och Slöjdportfolio, och om hur vi genom att digitalisera slöjd kan bevara, samla och sprida kunskap.

Det var en stor samling kvinnor (och tre män) som fick höra om både mitt eget slöjdande och om Slöjdlexikon och Slöjdportfolio. Det blev en grundlig presentation av Slöjdlexikon och hur programmet används i skolor runt om i Sverige. Några i publiken har varit textillärare när de var yrkesverksamma och kunde berätta att de själva använt kurser från slojd.nu i sin undervisning. Kul!

I Slöjdportfolio visade jag hur enkelt det är att redovisa genom att på plats lägga upp ett alster: halsbandet jag hade på mig var ny-tovat och ännu inte i min egen Slöjdportfolio. Det gick som vanligt fort och enkelt: jag tog en selfie med datorn (vilket de skrattade gott åt), la in en kort text och godkände sen själv som lärare.

Det här överkastet vävde jag under min utbildning på Sätergläntan, och det finns mycket att berätta om det :-)

Östra Skånes Hemslöjdsförening har spelat stor roll för mitt eget slöjdande så det var verkligen roligt att få visa var jag befinner mig nu, i både mitt slöjdande och mitt yrkesliv.

Självlysande virknål! En underbar uppfinning, det är tack vare den jag kunnat virka barnens koftor under långa kvällsnattningar.

Som småbarnsmamma är det behovsslöjd som gäller för mig när jag slöjdar. Det jag mest gör är därmed kläder till mina barn. I den lilla utställning jag hade visade jag bland annat upp barnens alla vinterjackor, sydda i vadmal. Vadmalsjackorna är fantastiska - varma, fuktavstötande (inte regntäta), smutsavstötande och giftfria. Många fascinerades av att jackorna tillsammans med vadmalsbyxor är de enda vinterkläder mina barn har. Ja, det räcker, ull är ett fantastiskt material!


Som avslutning fick alla lära sig att brodera hjärtstygnet med hjälp av filmen i Brodera. Trots att det var ett gäng vana brodöser var det många som tyckte att de lärde sig något nytt. Mycket uppskattat det också!

  1 Kommentarer :

Inger Möller Degerfält skrev 10 april 2015 kl. 09:40

Så kul Mi, synd att jag inte kunde va med och lyssna... Heja dej!

« Äldre Start Nyare »