Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Nytt i Slöjdlexikon! - Bildväv av växtfärgat garn.

Direktlänk 0 Kommentarer
Vassvipporna som växer vid vattendrag kan bli till ett brunsörjigt färgbad, det är lite som trolleri att lägga ner det vita ullgarnet i badet för att sedan fiska upp en vackert limegrön härva!

Ett sätt att använda det växtfärgade garnet kan vara att väva en bild. I Slöjdlexikon har äntligen vävningen tagit sin plats, först ut är Bildväv av växtfärgat garn.


I Slöjdportfolio finns många fina exempel på vävar som elever har gjort. Titta på den här favoritlistan.
En elev har valt att redovisa med en liten film!

Förebilder och inspiration

Vävning är "så mycket mer", det finns många professionella väverskor som vi gärna berättar om för eleverna:

Emelie Andersson - porträttvävar

Emelie Anderssons underbara resa genom Sverige är ett spännande sätt att använda vävningen som kommunikationsmedel. Kolla in det!

Hanna Ryggen - politiska vävar

Just nu pågår en helt fantastisk utställning med Hanna Ryggen på Moderna museet i Malmö
Hannah Ryggen Världen i väven 31.10 2015 – 6.3 2016

Hannah Ryggen (1894−1970) är en av 1900-talets mest betydelsefulla konstnärer. Utställningen, som är producerad i samarbete med Nasjonalmuseet i Oslo, följer upp ett förnyat intresse för Ryggens figurativa och engagerade modernism.

Hannah Ryggen växte upp i Malmö och studerade måleri och teckningslära på kvällarna samtidigt som hon arbetade som småskolelärare på dagarna. På 1920-talet överger hon måleriet och börjar väva. Ryggens stora socialt engagerade bildvävar var ofta direkta reaktioner på händelser och konflikter i världen. Hon reagerade starkt mot fascism, nazism och andra destruktiva krafter. Verken diskuterar våld och övergrepp men också vardagen som småbrukare på Örlandet i Norge där hon bodde större delen av sitt liv. På håll betraktar Ryggen sitt forna hemland och är mycket kritisk till hur Sverige påstår sig vara neutralt under andra världskriget men samtidigt låter tyska soldater resa med järnvägen till Norge.

Helena Hernmarck och Annika Ekdal - gigantiska vävar

Helena Hernmarck är en ytterst skicklig konstnär som väver stora magnifika verk! Se hennes portfolio och låt dig inspireras och imponeras!

Just nu finns Annika Ekdals stora interaktiva broderi "We´re Fine"Röhsska Museet i Göteborg.
Men mest känd är Annika för sina vävar.

Väven i riksdagshuset

Vackrast av allt är kanske ändå den stora väv som sitter i riksdagshuset "Minnet av ett landskap" vävd av Elisabet Hasselberg Olsson. Den består av 200 olika gråa nyanser av handfärgat lin från Sveriges alla landskap. 
Har du inte aktivt abonnemang på Slöjdlexikon så beställ idag!
« Äldre Start Nyare »