Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Nytt i Slöjdlexikon - T-shirt!

Direktlänk 0 Kommentarer
Nu står vi återigen inför en ny hösttermin - härligt!
Under förra läsåret fick sjuorna på Gunnesboskolan i Lund, sy vars en T-shirt utifrån temat "Kläder - bli en bra planetskötare".
Beskrivningarna testades och utvärderades under året och nu finns de äntligen i Slöjdlexikon!

Genom att en gång i livet ha gjort ett plagg ökar förståelsen för att någon faktiskt sitter och syr alla våra kläder. Men vem och var, och till vilket pris, för miljö och människor?

Eleverna på Gunnesboskolan fick i uppgift att designa sin tröja så att den stämde överens med den egna stilen, det skulle bli en tröja de gärna använder. Under terminens gång fick de ta del av filmer som belyser problematiken med alltför billiga kläder och den slit-och-släng-kultur som råder idag. Det öppnade för många samtal och stärkte elevernas motivation med den egna tröjan.

I Slöjdlexikon hittade de beskrivningar på olika tekniker att använda i personifieringen av tröjorna: det blev målat, tygtryckt, broderat, sprejat… Det blev raglanärm, hög kulle och låg kulle. Och linnen... Det blev halsringning ar på olika sätt och mönster justerade efter den egna kroppen.
Det blev snygga t-shirts och stolta elever!T-shirten finns grundligt beskriven i Slöjdlexikon, med alla steg från tillklippning till fåll, och olika alternativ på ärmar och halsavslut. Det är möjligheter som gör det enkelt att designa en egen favorittröja. Alla filmer är tydliga och lätta att följa.
Filmerna beskriver tillvägagångssättet - oavsett vilket mönster ni använder.

Inger Möller Degerfält delar också med sig av sin egen LPP, med alla tips, filmer och artiklar som legat till grund för klassernas samtal kring ”Kläder - bli en bra planetskötare”. 


Och du, Dela gärna T-shirt filmen med dina vänner, www.youtube.com/watch?v=7U0eOyMTOhM. I år ska det bli T-shirt-boom!

Har du inte Slöjdlexikon än? Beställ ditt abonnemang här! Just nu till fina höstpriser.
« Äldre Start Nyare »