Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Nytt i Slöjdlexikon - Trä-och metallslöjden växer!

Direktlänk 0 Kommentarer
2012 fick vi utmärkelsen årets digitala läromedel!
Det har sporrat oss att bli ännu bättre. Vid intervjun uttryckte jag en önskan som nu blivit verklighet. Titta drygt två minuter in i filmen:


Tack vare Greger Trobäck som nu är redaktör för trä- och metalldelen i Slöjdlexikon. Har du tips idéer eller synpunkter så hör av dig till honom på greger@slojd.nu

Elslöjd? Vad är det? 
Ja, så har vi valt att kalla temat om det som handlar om el i kombination med slöjd. Att göra lampor är populärt, en sökning i Slöjdportfolio ger över 2000 träffar på ordet lampa.
Men hur kopplar man ihop den egentligen? Vi bjöd in Sten Andersen som är en god pedagog och van filmare att skriva manus och filma med oss. Resultatet är tre verkligt instruktiva filmer:


1 Skala sladd

2 Mellanströmbrytare

3 Lamphållare


Det kommer även en inspirationsfilm med 60 olika modeller som är gjorda av Stens elever.
Se mer här i Slöjdlexikon.

Metall, yes! Andreas Krüger har under många år utarbetat ett arbetsområde med metallslöjd. De använder aluminiumplåt och genom att ha alla tre projekten igång samtidigt i salen kan eleverna samsas om verktygen.  

Stansad skylt 


 Driven skål 

Vikt låda

Bladad ram. I Bjärred finns en urgammal tradition att växtfärga garn på stranden. Eleverna får en heldag där de börjar med 10 härvor vitt garn och slutar med 10 härvor i olika kulörer. I dag är naturlig färgning hetare än någonsin och därför känns det extra roligt att allt finns samlat, strukturerat och noga beskrivet hur man kan göra en fantastisk dag med sina elever. Bara följ anvisningarna steg för steg så är det faktiskt riktigt enkelt. Att en gång i livet ha fått prova på att väva ger eleverna förståelse för hur ett tyg blir till samtidigt som de får utmana sig konstnärligt och skapa en bild. 
På träslöjden tillverkas ramen på olika sätt, har visar Jan Ledje hur hans elever får lära sig att göra en bladad ram. En teknik som är användbara i många sammanhang.
Helt nytt är att Slöjdlexikon gäller ett år från det att du beställer.
Har du inte redan Slöjdlexikon så passa på att beställa nu! Beställ här eller hör av dig till kontakt@slojd.nu

« Äldre Start Nyare »