Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Nytt Slöjdlexikon för hela slöjden!

Direktlänk 0 Kommentarer

Slöjdlexikon har fått en ny skräddarsydd kostym, för hela slöjden!


Under våren och sommaren har vi byggt och fixat med nya Slöjdlexikon.nu. Jag önskar att jag kunde säga att allt från gamla slöjdlexikon nu ligger i det nya, men tyvärr! Slöjdlexikon är stort, gigantiskt stort och vi jobbar för fullt för att få in alla filmer. Artiklarna ligger på plats men vissa filmer saknas. Så, tills allt är klart kommer den gamla versionen at ligga kvar, exakt som den såg ut i juni, men på en ny plats. gamla.slojdlexikon.nu Vi gör även ett separat blogginlägg där vi skriver in allt eftersom vi flyttar över material in i det nya, hav tålamod.

Trä

Under sommaren har vi filmat träslöjd för fullt. Nu ligger de första materialfilmerna på plats! Eleverna enkelt och visuellt se och lära sig om de olika träslagen. Det står i vår kursplan att de ska kunna välja material, och för det krävs det kunskap. Först ut är björk och tall, fler är på väg. 


Textil

Under sommaren snurrade räkneverket upp på 50 000 visningar på en av de filmer vi valt att lägga på YouTube, Antiplasti. Ulla-Christina Skarby som gjorde beskrivningen kom med en ny idé i våras, väskan Axel. Den blev min personliga favorit och jag har använt den dagligen sen jag sydde den av mitt finaste tyg :-)


Övriga material - skinn och läder

Det är märkligt hur vi ens kan tänka oss att konsumera produkter som tillverkas med miljövidriga metoder och arbetsförhållanden som sedan länge är förbjudna i Sverige!?! I fredags kväll gick en Brittisk dokumentär om "Modeindustrins smutsiga baksida", sevärd. Boken Modeslavar beskriver hur det var här förr och att det är lika dant nu, fast "där". Därför vill vi på slöjd.nu visa fram de goda alternativen och reste bland annat till Tärnsjö garveri. Filmen om hur läder kan garvas ligger i Slöjdlexikon, visa den som det goda exemplet :-)

Om du inte redan har Slöjdlexikon till dina elever så kan du beställa det här. Du får gärna prova gratis först.

Varmaste hälsningar från hela slöjd.nu-teamet genom Inger Möller Degerfält


« Äldre Start Nyare »