Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Spillfesten 2020!

Direktlänk 0 Kommentarer

Vilket gäng! 

Stort tack till alla er som kom och förgyllde festen, eller rättare sagt fortbildningen, för det var ju de de var, och "fort" gick det! Två fartfyllda dagar med en härlig blandning av snack och verkstad. En slöjdlärarfortbildning som tog utgångspunkt i kreativitet och kursplanens kvalitets- och miljöaspekter.

Men vad är då spillfest och spill, egentligen? Det är i alla fall definitivt inte att skapa "skräp av sopor" Inte på dyrbar lektionstid! Det ska bli något fint, något som eleven verkligen är stolt över och vill ha med sig hem. Vi definierar spill såhär: 

Överblivet material.

"Spill kan vara det material som inte är tillräckligt till ett arbetsområde för en hel grupp, men som väcker lust och inspirerar till arbete. Där alla kan ta något som passar för just sitt alster och som förstärker det personliga uttrycket, och gör det just personligt."

Så allt fint material som liksom blivit över dukade vi upp på spillbuffén + att deltagarna hade ombeds att ta med någon liten spillbit att förgylla buffen med.

Vi arbetade efter ett arbetsområde som Andreas Krüger utarbetat med sina elever. Jag "spoilar" kanske genom att berätta för mycket men Andreas bygger upp en historia om insekten som kan tros ha utrotat Mayafolket. Eleverna får så skapa, genom en gedigen idéutveckling och goda förkunskaper, den insekt de tror gjorde det. De har tygliga iakttagbara mål för sin skulptur, bland annat ska det framgå hur insekten avger sitt gift... Ps, helt utan lim... Ds

Denna uppgift kickade igång hela gänget på Spillfesten och här finns bilder och en del texter om deras processer. Nu väntar vi bara på att alla alster ska bli klara och att Martin Ånskogs alster ska ge från sig den slutliga "spill"ningen :-)

Följande föredrag hölls under fortbildningen:

Andreas Krüger föreläste om kreativitet, dess koppling till kursplanen och olika slöjdarbeten. Mi Möller föreläste om "Vad har du på dig? Textila syntetiska fibrer," Inger pratade på temat "Slöjdens tid är .nu!"  

Med oss på fortbildningen fanns även våra redaktörer Greger Trobäck samt Christian Svensson.

Vi arbetade med instruktionsfilmer som kommer i Slöjdlexikon och dokumenterade i Slöjdportfolio

Tack till våra sponsorer, Janome.se och Textilhuset Swelogent!

Massor av bilder från eventet finns här:

Filmer från eventet finns här:

Vi upprepar dessa 4Å i alla sammanhang och hjälps åt att sprida dem till elever kollegor familj och vänner. Alla som står i begrepp att konsumera helt enkelt...

Å som i ÅTERHÅLLSAM

 – att vi bara ska konsumera det vi behöver med tanke på ekologiska, ekonomiska, sociala och etiska aspekter i ett globalt perspektiv.


Å som i ÅTERANVÄND

 – att vi använder det som producerats som det är. Att vi byter, skänker, lånar och delar saker med varandra.


Å som i ÅTERBRUK

 – att vi tar till vara producerat material och lagar, förändrar, gör om samt använder det till något nytt och annat än vad det var tänkt till från början. 


Å som i ÅTERVINN 

– att allt som inte längre kan användas ska sorteras och hamna på rätt ställe i kretsloppet. 


Källa Lärarförbundets skrift 

Slöjd

– Grönt, lönt och skönt! som sammanställdes av oss som satt i Ämnesrådet för slöjd 2014

Hälsningar från oss på Slöjd.nu genom Inger







« Äldre Start Nyare »