Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Vi badar med stövlarna på...

Direktlänk 1 Kommentarer
När vi planerade en fortbildningsdag för våra kollegor i höstas tänkte vi oss en 17e maj med strålande sol och möjlighet att ta ett dopp i havet efteråt... Så blev det inte men det var jättehärligt ändå. Stort tack alla som kom och deltog. Tyvärr var jag inte riktigt i form och ligger nu med halsont o feber istället för att vara i Göteborg/Västerås, suck. Jag ska skriva lite kommentarer till bilderna så fort jag orkar, till dess kan ni kika in hos Anna som också var med. http://www.garndrommar.se/2010/05/18/garnfargning-pa-stranden/comment-page-1/
______________________
Nu är det är torsdag kväll och livsandarna har börjat återvända. Det är bara att konstatera att livet inte alltid blir som man tänkt sig. Himla tråkigt att jag missade både Göteborg och Västerås denna veckan, suck.
"Den friske har många önskningar, den sjuke har bara en"
I måndagskväll innan jag "deckade" lade jag in alla dessa bilder. Mest som ett test på ifall det skulle gå att göra så istället för att länka till bilderna på Flickr. Ha gärna synpunkter på vad som är bäst.
Nåväl, som framgår av bilderna så ägnade vi oss åt växtfärgning. Vi slöjdlärare i Lomma- Lund har en lång tradition av att ordna fortbildningsdagar för varandra. Stafettpinnen går från skola till skola och dimper ner titt som tätt så där vart 20onde år. Det är med andra ord inte så betungande att vara värdskola, bara trevligt! Har man dessutom en så entusiastisk och positiv rektor som vi har på Alfredshällskolan i Bjärred är det givetvis ännu roligare, stort tack till Margareta Strand Karlsson. Under detta läsåret har vi, Jan Ledje och Elna Espelund, inlånad från Löddesnässkolan och jag hållit i arrangemangen tillsammans med "lilla gruppen" med Göran Enström från Tunaskolan och Lärarförbundet som eldsjäl. Upplägget består i att man ordnar en halvdag på hösten och en halvdag på våren samt en heldag i mars. I höstas hade vi den hållbara slöjden som tema och bjöd in Annika Dahlström som föreläste om ekologisk textil samt hemslöjdskonsulent Kalle Forss som pratade trä. I mars bjöd vi in Stefan Fallgren som är designer och projektledare att prata om Designprocessen i fårhållande till slöjdprocessen, se tidigare blogginlägg. I måndags var det så dags för vårens avslutande eftermiddag och vi bjöd in våra kollegor till stranden för att vara med om vår urgamla tradition att växtfärga på stranden. 
I femte klass får eleverna en heldag då vi färgar garn i 10 färger som vi sedan använder att väva av. Denna dag brukar bli minnesvärd. Tänk att stoppa ner gröna löv opch koka ihop till en brun sörja för att sedan kunna fiska upp knallgult garn! Nästan trolleri, när vi avslutar med indigobaden är det nästan så att jag har lust att sätta på mig häxhatten så magiskt är det att se garnet ändra färg från grönt till blått när jag svingar det i luften. 
Precis som TVkockarna så hade vi förberett lite men i övrigt fick lärarna göra precis som barnen och de fick nästan samma fina resultat. Som pausunderhållning hade Elna tagit med garn och förslag på olika flätningar.  Kjell Person som är författare till Slöjdlexikondelen "Knopar" kom och byggde upp en fin knopstation.
slojd.nu håller vi på med en ny kurs om färgning, där kommer mer ingående om hur vi gör med barnen, vill du se recepten eller veta mer för att kunna testa själv så hör gärna av dej till inger@slojd.nu
  1 Kommentarer :

Anna skrev 18 maj 2010 kl. 23:14

Tack för en härlig eftermiddag!

« Äldre Start Nyare »