Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Argt politiskt inlägg!

Direktlänk 3 Kommentarer
 I måndags satt vi i fikarummet i textilhuset på Sätergläntan och pratade om hur Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson och att bevara det som är "svenskt"

"Ja, vi lär då aldrig få se Jimmie i knätofsar" var det någon som sa.

Och vad läser jag om i tidningen dagen efter? Jo,
Jimmie och hans superariska flickvän hade kommit till riksdagens högtidliga öppnande i dräkt (Flickvännen en sverigedräkt och jimmie själv en från blekinge, ja, med knätofsar!)

http://www.sydsvenskan.se/opinion/article1258318/Fargklick.html

Jag funderar en stund på om jag ska skratta eller gråta och bestämmer mig för att göra båda men med tonvikt på den senare.

Därför är jag glad: För att en politiker eller överhuvudtaget en offentlig person bär dräkt i offentliga sammanhang. Jag såg t ex inte en enda folkdräkt på någon av festdeltagarna på Viktoria och Daniels bröllop, vilket jag tyckte var synd!

Därför gråter jag: Det är FRUKTANSVÄRT om folkdräkten blir förknippad med främlingfientlighet, trångsynthet och sverigenationalism. Tänk att bli förknippad med sådana saker för att man vill bära folkdräkt, på samma sätt som svenska flaggan fått ändrad status
.
När vi nu lever i ett  mångkulturellt, globalt samhälle låt oss istället lära av varandra, och ta del av varandras kulturer och förundras över hur lik folkkonst över hela världen ser ut! Ju mer vi lär oss här på skolan, tittar på färger, former, figurer och jämför tekniker som folk historiskt använt sig av över hela världen, desto mer förstår vi hur lika vi människor faktiskt är!

Låt slöjden och dräkttraditionen vara en brobryggare mellan människor istället för tvärtom!

  3 Kommentarer :

Inger Degerfält skrev 7 oktober 2010 kl. 12:26

Hej Sara, tack för ditt inlägg! Frågan är om vi nu ska byta bild på vår blogg? Det vore ju fruktansvärt tråkigt om någon ser oss som reklampelare för ett rasistiskt parti! Jag vet att folkmusikerna har samma frustration. Träslöjdaren Dan Nordström var här förra veckan och började filma täljning. Han hade suttit hela förmiddagen med ett debattinlägg som handlade om precis samma sak fast då gällde det folkmusikens mångfald. Så vad gör vi? Lägger upp en bild där vi står i vår a Islandsollar istället eller ska vi med stolta huvud fortsätta att bära våra vackra dräkter. Det känns lite extra knepigt när jag tänker på det föredrag du höll för några veckor sedan, där du berättade att din nyfikenhet på svenska vävtraditioner föddes när du bodde hos en Ikatväverska i Thailand...

Sara skrev 7 oktober 2010 kl. 18:49

varför skulle vi inte ha folkdräktsbilden kvar? Finns absolut ingen anledning.

När sverigedemokraterna lägger in en motion om slöjdförbud kommer jag börja bära huckle, för att det är en svensk tradition från inte alls långt tillbaka i tiden.

Inger Degerfält skrev 9 oktober 2010 kl. 15:41

Hm, menar du slöjdförbud!?! eller slöjförbud?
Ja, det är ju bara drygt 100 år sedan det var olämpligt för en gift kvinna att visa sig utan klut i Sverige. Jag brukade prata med mina muslimska elever om det och ibland tog jag med min fina vita klut och visade när jag jobbade på Rosengård. Klart att vi ska ha kvar vår bild och visa att vi älskar slöjd, all slöjd från hela världen och gärna blandar oss med den. Synd att det inte går att ha två bilder då kunde vi lagt den med Islandsollarna också och kanske våra Saris och Thailändska dräkter?

« Äldre Start Nyare »