Trots, eller tack vare sin popularitet, är vanliga blåjeans kanske den största miljöboven inom klädindustrin? "Bomull odlas på ungefär 2.5% av världens jordbruksmarker, men använder hela 10 % av världens bekämpningsmedel" kan vi läsa i Råd & Rön. För att producera ett enda kilo bomull krävs 7 000 liter vatten. Vilket till exempel lett till att bevattningen av bommullsfälten i Uzbekistan har tömt Aralsjön - en gång jordens 4:de största sjö - på vatten, med förfärliga miljökonsekvenser som följd.
Förädling av bomullsfibrer är en energikrävande process, och bidrar i varje steg till miljöfarliga utsläpp, företrädsvis i länder med ingen eller bristfällig miljölagstiftning. Färgen som blåjeans färgas med är ofta direkt hälsofarlig, inte bara för textilarbetarna som färgar, klipper till och syr jeansen, utan även för dig som användare. "Några av färgerna är cancerframkallande, de flesta är allergiframkallande", skriver Annika Berge i Råd & Rön. Därtill kommer det rådande modet: att jeansen ska se nötta och använda ut, trots att de är nya. Stentvätt, sandpapperslipning, och sprayning med kemikalier, ger jeansen den "rätta" mode-looken, men utsätter samtidigt textilarbetarna för en ytterst hälsofarlig arbetsmiljö.
Så vill du ha slitna jeans: köp begagnat! Och återvinn de jeans du tröttnat på; se t ex
20+ Crafty Things to Make With Old Jeans
Emgea Design
Crildas Pysselverkstad
Återvinn gamla Jeans. Denna vackra klänning av märket Jeans ResQ kommer från EmgeaDesign |
Detta blogginlägg är baserat på Berge, Annika (2011): "Hur reko är dina jeans?" I Råd & Rön, nr 7, 2011: sid 7-11. Se även http://www.radron.se/Granskningar/Hur-reko-ar-dina-jeans/
Och här en atikel om sandblästring av jeans: http://www.radron.se/Artiklar/Dodlig-denim-/
0 Kommentarer :
Skicka en kommentar