Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Nytt i Slöjdlexikon - Växtfärgning, vimplar och rullmössa

Direktlänk 0 Kommentarer


Att växtfärga är fascinerande, att ha makten att få fram färg själv – det är häftigt. Både höst och vår är bra tider för växtfärgning, men det tar tid och mycket förberedelser. Är det verkligen värt det? JA, absolut! Det är en upplevelse som sent kommer glömmas.
Att dra igång och växtfärga på egen hand kan kännas övermäktigt, men det finns de som har rutin och erfarenhet. I Bjärred är det tradition sedan mer än 30 år att eleverna i årskurs fem har en växtfärgningsdag på stranden. De har delat med sig av denna tradition till Slöjdlexikon: i kursen Färg finns nu Växtfärgning. Här finns allt från instruktionsfilm och recept, till lärarhandledning och packlista.
Utifrån beskrivningarna i Slöjdlexikon färgade elever från Hubertusgården dessa vackra garner.

I kursen Sy har vi passat på att lägga till Vimplar. Härligt vajande i vinden, inspirerande med alla de sparade stuvbitarna och enkla att sy ensam eller tillsammans. Här finns bra tillfällen att träna på att välja rätt söm och att placera den rätt.

Vajande vimlar i Val Thorens
Kylan som börjat komma om morgnarna har fått fart på mössorna i Sticka, där har vi lagt till en film om hur man kan dekorera Rullmössan med knoppar. En teknik som självklart går lika bra att använda på vantar, sockar och tröjor…

Har du inte redan Slöjdlexikon så finns det att beställa här.
« Äldre Start Nyare »