Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Drömmen om Nääs!

Direktlänk 0 Kommentarer

"Mamma, jag jobbar i ett vykort" utbrast min dotter spontant i telefon en dag. Sara är hemslöjdskonsulent och sedan något år är hennes arbetsplats förlagd i Slöjdlärarseminariet på Nääs. När jag besökte henne under "Reko"festivalen kunde jag konstatera att det var verkligen sant. Så himla vackert!

För alla slöjdlärare som någon gång under sin utbildning kommit i kontakt med begreppet Nääs, finns nog en nyfikenhet och fascination. Tänk om Nääs åter kunde bli en samlingsplats för slöjdlärare? Jag drömmer om en stor härlig "Spillfest" där! #postcorona

I november genomfördes "Spillfesten 2020" med utgångspunkt i arbetsområdet "Skulptur i olika material" i Slöjdlexikon. Och håll ut: det finns ett slut då vi åter kan mötas! 

Tills dess finns nu filmerna och beskrivningen av arbetsområdet "Skulptur i olika material" på plats i Slöjdlexikon. 10 filmer visar och berättar om olika sätt att skapa små skrivbords-skulpturer. Använd dem utifrån de förutsättningar som finns just på din skola. Författaren Andreas Krüger hade arbetat med temat "Giftiga småkryp" i trä- och metallsalen under flera år. Under våren 2020 utökade de och inkluderade även textila material. Först fick eleverna arbeta med förberedande tekniker i båda salarna, därefter skapade de skulpturer av olika material. Ju mer en kan desto friare blir skapandeprocessen. När jag läser kursplanens centrala innehåll känns det som att just Skulptur i olika material är optimalt för att inbegripa allt!? Antingen för att träna tekniker på mellanstadiet eller som ett avslutande slöjdprojekt år 9 då eleverna verkligen både kan testa och visa allt de lärt sig genom slöjdundervisningen.

Så uppstod idén om en fortbildning på temat "Spillfesten", med utgångspunkt i arbetsområdet "Skulptur i olika material". Under sommaren och hösten filmade vi hur olika material kan kombineras och sammanfogas. Limpistol må vara kul men i detta projekt var den portad! Lika så på Spillfesten, inget lim, bara äkta slöjd :-)

Vi hoppas att du ska bli inspirerad att skapa dina egna skulpturer att inspirera just dina elever med. Om inte annat så på en fortbildning någonstans nära dej, eller på Nääs! #postcorona

Vi smygstartar med slöjdlärarfortbildning på Nääs den 7 april. Utifrån FHMs rekommendationer. Växtfärgning på stranden. Varmt välkomna, gärna i lärarpar!
Samma dag anordnas även slöjdlärarfortbildning i Automata med Marika Eriksson och Brodera ett nålbrev  med Eva Söderberg.

« Äldre Start Nyare »