Livet är slöjd!

En blogg om slojd.nu, läromedel, fortbildning och symaskiner. Välkommen!

Nyhetsmail hösten 2021

Direktlänk 0 Kommentarer

 

Slöjdens material

Vilka är det? Vilka kommer det att vara? Måste allt material vara nytt? Traditionellt har vi arbetat med textilträmetallskinn och läder inom slöjden. De nya materialen är kanske de återbrukade materialen i takt med att hållbarhet får en större plats i både slöjden och livet, det i sin tur ställer krav på att vi ska kunna känna igen, identifiera och förstå olika material

Vi ska inte hemfalla till att skapa skräp av skräp men bra spillmaterial ska tas tillvara, likaså ska vi återbruka det material som är bra men inte längre fungerar till sin ursprungliga uppgift.

Att välja rätt

Det är en konst att kunna välja rätt material till rätt sak, något som kräver gedigen kunskap. Introducera materiallära tidigt och låt det bli ett ständigt återkommande inslag i din undervisning. Slöjdlexikons filmer om olika material beskriver varje materials karakteristiska kännetecken, var de kommer ifrån och hur vi använder dem i slöjden och i livet. Filmerna är gjorda för att passa grundskolans elever och innehåller det som eleverna minst bör känna till när de lämnar skolan.

Rykande färska är Andreas Krügers tre filmer om metallkoppar, aluminium och mässing. Till detta finns sedan tidigare flera filmer om textila materialträslag och skinn

Affischer till slöjdsalen

Materiallära tål att repeteras om och om igen, därför håller vi på och tar fram en serie A3-affischer om slöjdens material. De två första affischerna om bomull och al, är klara och skickade till alla skolor med abonnemang på Slöjdlexikon. 

Affischerna är fristående från Slöjdlexikon och går att köpa separat för dig som inte har abonnemang just nu. Hör av dig till kontakt@slojd.nu för mer info.

image     

Ny termin, nya möjligheter! 

Förra hösten höll vi fortbildningen “Spillfesten 2020”. Då skapade vi skulpturer med material som vi gillade: spillbitar och småbitar som blivit över. Massor av material fanns att välja på men inget lim. Skulpturerna skulle “slöjdas” samman med någon eller flera av de slöjdtekniker som fanns i den egna eller kompisarnas kunskapsbank. Resultatet blev en skulptur att ha på skrivbordet, i fönsterkarmen eller bokhyllan som ett minne om kunskapen om material och tekniker, en påminnelse om allt det man lärt sig. 

Skulptur ligger som ett färdigt arbetsområde i Slöjdlexikon, redo för dig att plocka in i din undervisning, som det är eller med din egen twist. Filmerna i Slöjdlexikon finns till stöd hur än du väljer att presentera uppgiften till eleverna.

Arbetsområdet Skulptur kan innefatta både elevens tidigare erfarenheter och nya kunskaper. Oavsett om det är gammalt eller nytt så hjälp dina elever att strukturera och sätta ord på vad de får lära sig, på så sätt höjer vi värdet på slöjden som skolämne och slöjdkunskap som allmän kunskap. 

Snart ses vi!

Precis som alla andra längtar vi efter att kunna ses igen. Vi är laddade och taggade för fortbildningar, hör gärna av dig om du har önskemål på något speciellt tema. Håll utkik i din mail, och i sociala media så får du veta vad som är på gång.

Hälsningar från Inger Möller Degerfält

Ps En slöjdlärarförening är på väg att bildas och det finns redan 150 lärare som visat intresse, häng på du med! Fyll i här om du inte redan gjort det :-)

« Äldre Start Nyare »